In urmatoarea saptamana, regimul termic al aerului va fi unul mai ridicat decat normalul acestei perioade, cu temperaturi diurne ce pot ajunge chiar si la 15 grade Celsius.
De asemenea, aprovizionarea cu apa la graul de toamna se va mentine in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 5-11 februarie.
„Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer si sol, vor fi posibile reluari lente si temporare ale ritmurilor biologice ale plantelor, indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima. Totodata, in zonele depresionare, culturile de camp si speciile pomi-viticole isi vor mentine starea de repaus vegetativ. La orzul si graul de toamna se vor continua fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%), in cea mai mare parte a tarii. Rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), pe aproape intreg teritoriul agricol”, se mentioneaza in analiza ANM.
Speciile pomicole si viticole se vor afla in stadiul de repaus biologic, in majoritatea plantatiilor. In acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari.
Din punct de vedere meteorologic, in acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -6 si 15 grade Celsius, mai ridicate cu 1 – 13 grade Celsius comparativ cu mediile multianuale, in majoritatea zonelor de cultura.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -6 si 19 grade Celsius, in cea mai mare parte a tarii, iar cea minima va oscila intre -6 si 11 grade, valori mai scazute inregistrandu-se in zonele depresionare, izolat fiind conditii de producere a inghetului superficial la sol.
Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in cea mai mare parte a tarii, iar spre sfarsitul intervalului ploile vor avea caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, indeosebi in sudul teritoriului. De asemenea, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu burnita.The post Agrometeo: temperaturi mai mari decat normalul perioadei si grad optim de aprovizionare cu apa la culturile de toamna first appeared on StiriAgricole.ro.
februarie 5, 2021