Modificarea cadrului legislativ, astfel incat semintele traditionale sa poata fi produse in conditii de legalitate deplina este foarte importanta, intrucat acestea sunt mai rezistente si mai sanatoase, a explicat Constantin Dobrescu, vicepresedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România – ROMAPIS.
„Eu aş zice că ar fi important să avem grijă să pregătim ceea ce este necesar în Programul Naţional Strategic, unde există posibilitatea creării unei alianţe între diferiţi actori de aceeaşi parte a baricadei, în aşa fel încât să susţinem în comun măsurile care, printre altele, să aibă în vedere încurajarea folosirii seminţelor şi recunoaşterea dreptului la folosirea lor”, a precizat Constantin Dobrescu.
Reprezentantul Federaţiei a mai explicat că apicultorii sunt interesaţi să sprijine drepturile la seminţe ale ţăranilor, pentru că există o relaţie strânsă între ei şi fermieri, “cele două nouă noţiuni uneori chiar se confundă”.
„Ne înţelegem foarte bine unii pe alţii, suntem apropiaţi la fel cum sunt şi obiectele noastre de activitate: florile rodesc datorită albinelor şi polenizatorilor, iar albinele au cu se hrăni numai dacă există flori. De ce suntem noi interesaţi să sprijinim apărarea drepturilor la seminţe ale ţăranilor? Pentru că printre marile probleme cu care se confruntă apicultorii, şi sunt multe, sunt şi acestea legate de lipsa surselor de hrană, în condiţiile practicării unei agriculturi intensive, industrializate şi o parte foarte tristă este cea legată de chimizare, de folosirea tot mai multor pesticide”, a adaugat el.
Potrivit spuselor sale, România este unul dintre principalii producători şi exportatori de porumb din Europa, “se pare chiar cel mai mare”, în condiţiile în care de 8 ani la rând, Ministerul Agriculturii acordă derogări pentru folosirea pesticidelor din clasa neonicotinoidelor interzise în restul Europei.
„Da. Avem o producţie mare de porumb pornind de la soiuri şi hibrizi care sunt foarte productivi, dar depinde de folosirea pesticidelor în cauză şi întrebarea pe care mi-o pun este dacă merită ca odată cu exportul acestor cantităţi importante de grâu şi porumb să ne exportăm o parte din sănătatea mediului, din curăţenia solului, apelor, aerului din România şi o parte din sănătatea populaţiei şi pierderea biodiversităţii? Merită aceste costuri, în avantajul pe care îl au câţiva producători, care exportă la preţuri mici produse în cantităţi mari? Aş pleda pentru puţin dar bun, decât mult şi prost, iar agricultura ţărănească poate îndeplini acest deziderat. Fără să mai amintesc de un aspect cultural: pierderea unu tip de agricultură, care caracterizează o mare parte din populaţia României la ora actuală, reprezintă o pierdere culturală”, a explicat vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România – ROMPAPIS.The post Dobrescu(ROMAPIS): modificarea legii pentru producerea de seminte traditionale, foarte importanta first appeared on StiriAgricole.ro.
februarie 3, 2021