Ministrul Oros: 40% din fermele din Romania sunt cele ale bunicilor, si nu vor rezista daca nu se asociaza

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

40% dintre fermele din Romania sunt gospodariile bunicilor si parintilor nostri, iar acestea nu vor rezista pe piata daca nu se asociaza in cooperative,  a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, in cadrul unei conferinte online.
„Am aici o situatie care m-a ingrijorat inca de la inceput: peste 40% din teren in Romania este lucrat de 0,56% dintre fermieri, in ferme mai mari de 300 de hectare. Sigur ca nu este neaparat rau, mai ales in unele zone ale tarii, unde se face un anumit tip de agricultura. Dar alte 40% din suprafata lucrata este lucrata de 97% din fermieri, de 795.000 de fermieri, in ferme mici, sub 50 de hectare. Trebuie sa recunoastem ca majoritatea acestor ferme nu sunt ferme reale, comerciale, care ar rezista pe piata. Sunt acele gospodarii ale populatiei, ale bunicilor nostri, ale parintilor nostri, care fac o agricultura de subzistenta care intotdeauna este sustinuta de o pensie sau de un salariu”, a precizat ministrul.
Seful MADR considera ca agricultura de subzistenta nu este una care poate fi sustinuta independent, si ca singura solutie este asocierea acestora in cooperative.
„Ar trebui ca in aceasta perioada de sapte ani sa reusim ca cat mai multe din aceste ferme sa devina comerciale, care sa reziste pe piata, iar acest lucru nu se poate decat daca acesti oameni se asociaza in cooperative. Am cautat peste tot in Europa si nu exista alta forma de supravietuire pentru un fermier mic, chiar si pentru un procesator mic, daca nu face parte din asemenea cooperativa”, a mentionat Oros.
Ministrul a subliniat faptul ca el crede in ferma de familie, specifica satului romanesc, insa considera ca asocierea economica a exploatatiilor este masura care le va asigura acestora un viitor.
„Dar fermele de familie si fermierii mici nu pot exista pe piata fara aceasta asociere economica, pe care noi o numim cooperativa. Singura solutie realista, oricat am vrea noi sa gasim alte solutii, care rezolva foarte multe probleme ale fermelor mici si ale celor de familie este aceasta cooperativa”, a sustinut oficialul guvernamental.
El a aratat ca, in tara, a gasit multa reticenta la aceasta idee din partea fermierilor mai inaintati in varsta, din zone unde nu au existat CAP-uri in vremea comunistilor.
„Cei de varsta mea sau mai mari imi spuneau “Domnule ministru, cum sa ne asociem? Ca aici la noi in munte nici Ceausescu nu a facut CAP-uri”. Sigur ca este foarte greu sa le explici unor oameni care gandesc asa sau care reactioneaza asa sa le explici ce important este sa se asocieze ca sa-si creasca puterea de negociere, sa poata sa-si procure imputuri la preturi rezonabila, sa poata sa-si vanda intotdeauna productia, sa poate sa-si integreze productia. E foarte greu”, a continuat Oros.
In schimb, ministrul sustine ca tinerii fermieri sunt mult mai deschisi la ideea de asociere si ca acestia au inteles beneficiile unei astfel de masuri.
Eu am mare incredere ca generatia tanara va face lucrul acesta. Este mult mai pragmatic. Ei nici macar nu le-au apucat, doar au auzit de CAP-uri si sunt convins ca, cu un sprijin foarte bine articulat, vizionar, privind modul in care se va finanta agricultura in urmatori sapte ani, se pot obtine rezultate foarte bune”,  a conchis ministrul.The post Ministrul Oros: 40% din fermele din Romania sunt cele ale bunicilor, si nu vor rezista daca nu se asociaza first appeared on StiriAgricole.ro.

ianuarie 9, 2021

Comentariile sunt închise.