In urmatoarea saptamana, temperaturile inregistrate in intreaga tara se vor situa la intervale mai mari decat normalul acestei perioade insa, in anumite regiuni, poate exista riscul de inghet la suprafata solului si de lapovita sau ninsoare.
In majoritatea regiunilor, dezvoltarea culturilor de toamna se va desfasura in conditii optime, iar vremea este propice desfasurarii activitatilor agricole de sezon, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 01-07 ianuarie.
Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -2…13°C, mai ridicata cu 1…11°C in raport cu mediile climatologice, la scara intregii tari.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 4…17°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -7…9°C in aproape toata tara, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi conditii de producere a inghetului la suprafata solului.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari temporare ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate. De asemenea, in zonele de campie vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu burnita.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata si puternica, local in estul, sud-estul si centrul Dobrogei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile biologice ale speciilor de toamna vor evolua in general normal pe aproape intreg teritoriul agricol, cu exceptia zonelor depresionare, unde procesele de vegetatie ale culturilor vor fi incetinite si chiar stagnate temporar.
In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%) in majoritatea regiunilor, cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor buna si medie, respectiv medie si slaba la culturile infiintate tardiv.
Sub aspect fenologic, la rapita se va inregistra infrunzirea (9-13 frunze), la nivelul intregii tari. Pomii fructiferi si vita-de-vie se vor afla in starea de repaus biologic, in cea mai mare parte a plantatiilor, speciile prezentand o buna rezistenta la conditiile de iernare. Lucrarile in camp se vor desfasura pe ansamblu normal, exceptand zilele cu precipitatii
Recomandari de specialitate
Continuarea verificarii sistematice a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie;
Aplicarea ingrasǎmintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la speciile de toamnǎ semanate in epoca optima;
Efectuarea lucrǎrilor de intretinere in vii si livezi.
The post Agrometeo: vreme mai calda decat normalul perioadei si sanse de precipitatii. Iata starea de vegetatie la principalele culturi de toamna first appeared on StiriAgricole.ro.
ianuarie 4, 2021