Pentru a lupta cu taierile ilegale este nevoie de pedepse aspre, iar intarzierea adoptarii unui nou Cod Silvic favorizeaza o legislatie mult prea permisiva pentru cei care comit ilegalitati, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.
„In urma cu o saptamana am spus ca noul Cod Silvic promoveaza o legislatie de temut pentru cei care sfideaza legile padurii. Se pare ca primii care se tem deja de modificarile aspre pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor le sustine sunt chiar parlamentarii care astazi detin majoritatea in Parlament. Ii solicit conducerii Camerei Deputatilor sa supuna la vot in regim de urgenta pachetul de legi care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul in care nimeni nu mai este tolerant cu acestia. Lupta cu taierile ilegale are nevoie de masuri si pedepse aspre. Sper ca parlamentarii care se fac responsabili de amanarea votului final sunt constienti ca intarzie promovarea legilor care ne apara padurea si favorizeaza o legislatie mult prea permisiva pentru cei care comit ilegalitati”, sustine Alexe.
Propuneri: furtul de arbori, fapta penala indiferent de prejudiciu iar camioanele cu care este transportat lemnul, confiscate
Potrivit comunicatului citat, amendamentele din noul Cod Silvic pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) le sustine sunt: furtul de arbori va intra direct sub incidenta penala, indiferent de prejudiciu; camioanele sau tirurile cu care sunt transportati arborii taiati ilegal vor fi confiscate; taierile la ras vor fi interzise si in rezervatiile naturale; avizul de transport va deveni obligatoriu si pentru: rumegus, biomasa, coaja arborilor si orice rest de lemn; lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat; sumele destinate pazei suprafetelor de padure sub 30 de ha vor creste cu peste 30%; evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie; accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor si din drumurile forestiere; accesul cetatenilor in padure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.
In luna mai, Senatul a votat modificarea la Codului Silvic si a completat definitia materialului lemnos (Plx 261/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic).Initiativa legislativa a avut la baza o investigatie Declic despre cadrul legal deficitar.
The post Propuneri noul Cod Silvic: furtul de arbori, fapta penala indiferent de cantitate si confiscarea camioanelor cu care se transporta materialul lemnos first appeared on StiriAgricole.ro.
ianuarie 2, 2021