Analiștii anunță prețuri record la grâu în viitor

Salt la sursă
Author:

Diana Vasilescu

– Stiri agricole – AGROTV

Prețurile pentru grâu vor continua să crească în acest sezon de comercializare după cum declară analiștii. Se poate observa că, prețurile pentru grâu și porumb au crescut și de aceea o parte dintre analiști susțin că pentru grâu acestea nu au atins maximumul.
 
Potrivit acestora, ar fi o serie de motive, însă principalele care vor duce la majorarea prețurilor ar fi: consolidarea piețelor mondiale, incertitudinea de pe piața porumbului, în special din cauza importurilor chineze, condițiile nefavorabile pentru dezvoltarea acestei culturi în America de Sud, dar și taxele de import pentru grâu introduse de Federația Rusă, care vor fi valabile începând cu data de 15 februarie.
 
Tot conform analiștilor, după ce Rusia a anunțat despre aplicarea taxelor la export, prognozele privind exporturile au fost reduse de la 40,8 milioane de tone la 38,3 milioane de tone.
 
Exporturile ruse ar putea fi și mai mici, mai ales că deja are loc amânarea eliberării certificatelor necesare pentru export. Sunt și analiști care  estimează potențialul de export la 42 de milioane de tone.
 
Anul trecut, Rusia, principalul exportator mondial de grâu, a realizat exporturi de grâu în valoare de 6,4 miliarde de dolari (16,7% din exportul total de grâu). Astfel, schimbările de pe această piață ar putea duce la majorarea prețurilor pentru grâu.
 
La sfârșitul lunii noiembrie a fost declarat că 22% din semănăturile de grâu în Rusia se află în stare rea, ceea ce a constituit un antirecord. 
 
Să nu uităm că al doilea cel mai mare exportator mondial de grâu – SUA, la fel ar putea influența prețurile.
 
Potrivit datelor oficiale, starea semănăturile de grâu în pricipalele zone de producere a acestei culturi nu este prea bună, astfel, prețurile vor fi volatile în dependență de cum vor evolua lucrurile.

 
Potrivit datelor publicate de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) pe data de 3 decembrie curent, prognoza pentru producția globală de grâu în 2020 a fost ușor redusă comparativ cu nivelul lunii precedente și este de 761,7 milioane de tone.
 
Reducerea este argumentată prin scăderea prognozelor privind recolta globală de grâu în Argentina, Brazilia și Kazahstan.
 
FAO estimează că la sfârșitul sezonului 2021, stocurile mondiale de cereale vor constitui 866,4 milioane de tone, adică cu aproape 9,6 milioane de tone mai puțin decât a fost estimat luna trecută.
 
În consecință, raportul stocurilor de cereale față de consumul global va scădea de la 31,8 la sută în sezonul 2019-2020 la 30,7 la sută în sezonul 2020-21, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani mai menționează analiștii din domeniu. 

decembrie 29, 2020

Comentariile sunt închise.