Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, amanarea cu un an a implementarii regulilor pentru agricultura ecologica si a supus dezbaterii publice o serie de masuri privind agricultura ecologica.
„Comisia are ca prioritate asigurarea faptului ca sectorul agriculturii ecologice dispune de instrumentele adecvate, precum si de un cadru juridic functional si consensual, esential pentru atingerea obiectivului de a aloca agriculturii ecologice 25% din suprafata terenurilor agricole. Noul regulament privind produsele ecologice ofera o baza solida, insa legislatia secundara care urmeaza sa fie adoptata trebuie sa fie la fel de rezilienta”, se arata intr-un comunicat al Executivului UE.
Astfel, in urma solicitarilor statelor membre, a Parlamentului European, a tarilor terte si a altor parti interesate, Comisia a propus, printre altele, amanarea cu un an a intrarii in vigoare a noii legi privind agricultura ecologica, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022.
„Agricultura ecologica va fi un aliat esential in tranzitia catre un sistem alimentar mai sustenabil si o mai buna protectie a biodiversitatii. Comisia va sprijini sectorul agriculturii ecologice in vederea atingerii obiectivului de a avea 25 % din suprafata terenurilor agricole in regim ecologic pana in 2030, furnizand cadrul politic si juridic adecvat”, sustine Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala.
Comisia vrea ca noul plan de actiune privind agricultura ecologica sa fie adoptat la inceputul anului 2021.
Planul de actiune pentru agricultura ecologica va contribui la stimularea sectorului, atat la nivelul cererii, cat si la nivelul ofertei, fiind organizat in jurul a trei puncte principale:
stimularea cererii de produse ecologice, mentinandu-se totodata increderea consumatorilor;
incurajarea cresterii sectorului agriculturii ecologice in UE;
consolidarea rolului productiei ecologice in lupta impotriva schimbarilor climatice si a pierderii biodiversitatii, inclusiv in gestionarea durabila a resurselor.
Amanarea a fost solicitata initial de statele membre, de Parlamentul European, de tarile terte si de alte parti interesate din cauza complexitatii si a importantei legislatiei secundare in curs de elaborare. Ca urmare a crizei cauzate de coronavirus, activitatea de elaborare a legislatiei secundare a incetinit. Amanarea are rolul de a acorda timp suficient pentru derularea consultarilor si pentru efectuarea controlului legislativ necesar.
The post Planul pentru agricultura ecologica, amanat de UE cu un an. Care este motivul deciziei? first appeared on StiriAgricole.ro.
decembrie 25, 2020