Învățământul dual în atenția MADR și MEC

Subsecretarul de stat Avram Fițiu a condus în data de 27 octombrie o reuniune de lucru la sediul MADR privind situația învățământului liceal agricol. La întâlnire au participat Gheorghe Ștefan, secretar de stat în cadrul MADR, Rodica Luminița Barcari, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării (MEC), directori și experți din cadrul direcțiilor de specialitate ale MADR și MEC, o parte din conducerea liceelor agricole din țară, precum și reprezentanți ai mediului asociativ.

Scopul întâlnirii a fost realizarea unei dezbateri privind identificarea unor mecanisme de colaborare între Ministerul Agriculturii și Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu fermierii pentru relansarea învățământului agricol în vederea asigurării forței de muncă calificate și profesionalizate în agricultură.  

Subsecretarul de stat Avram Fițiu a declarat că pentru zonele izolate din zona montană sunt necesare mecanisme adaptate specificului socio-economic al acestora, iar în acest sens se are în vedere realizarea unui Ordin comun cu MEC pentru reglementarea învățământului itinerant.

De asemenea, se dorește crearea unui Ordin comun al MADR și MEC referitor la ferma pedagogică, ce vizează implicarea elevilor în activitățile specifice ale unei gospodării.

Totodată, subsecretarul de stat Fițiu a subliniat că Ministerul Agriculturii dorește să se implice într-o schimbare de paradigmă educațională prin dezvoltarea învățământului dual la nivel de învățământ profesional agricol.  În acest context, MADR va introduce ca țintă de politică publică în noul PNS 2021-2027 ferma de familie, element esențial pentru dezvoltarea mediului rural românesc.    

Directorii prezenți au realizat scurte prezentări ale liceelor pe care le coordonează, împărtășind din experința colaborării cu agenții economici, precum și viziunea și așteptările acestora despre învățământul dual și ferma pedagogică.

Secretarul de stat Gheorghe Ștefan a afirmat că este necesară identificarea unor soluții viabile astfel încât învățământul agricol să redevină atractiv pentru tânăra generație și în acest mod să fie formată forță de muncă profesionalizată capabilă să conducă exploatații agricole performante.

La rândul său, Secretarul de stat din Ministerul Educației a transmis preocuparea MEC pentru învățământul profesional și tehnic și și-a exprimat dorința de a avea parteneri din mediul agricol și industrial.

În cadrul întâlnirii s-a evidențiat necesitatea ca agenții economici să fie susținuti prin facilități fiscale pentru a oferi formare practică celor interesați, precum și oportunitatea ca prin parteneriatul public-privat tinerii să fie încurajați să lucreze în agricultură imediat după terminarea studiilor din domeniul agricol.

Totodată, participanții au agreat organizarea unor întâlniri viitoare pentru discuții aplicate cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.    

Comentariile sunt închise.